Meintje Jacobje Rozema (1911 - 1955)

meintje ogenZe is het tweede kind, de oudste dochter van Jelte Rozema en Aukje Haven. Ze wordt geboren op 4 januari 1911 in Echtenerbrug, in een klein huisje achter de gereformeerde kerk, die schoon gehouden wordt door haar moeder. Ze draagt de voornamen van haar beide grootmoeders: Meintje Haven-van der Sluis en (de reeds lang overleden) Jacobje Rozema-Bos.

heit teun mein

Ze woont niet lang in Echtenerbrug. In 1911 krijgt haar vader een baan als kettingwachter aan de Pier Christiaansloot en verkast het gezin naar een kleine dienstwoning aan het water.

Drie jaar later treedt vader in dienst bij de politie in Zaandam en verlaat hij met vrouw en kinderen Friesland voorgoed. Meintje groeit op in Zaandam, maar spreekt wel Fries met haar vader en moeder.

meintje18

Als ze op drie maanden na 6 jaar is, gaat ze naar de openbare lagere school van meester Kwast aan het Rustenburg. Later wordt ze op de christelijke school van meester Plantinga in de Botenmakerstraat geplaatst.

Ze leert nog een jaar door, in de zevende klas van meester Harmsen in de Vinkenstraatschool en gaat daarna naar de Sancta Maria huishoudschool, "bij de nonnetjes". 

Haar eerste baan is die van bellenmeisje voor halve dagen bij mevrouw Hille in de Zeemanstraat. Later krijgt ze een baan voor hele dagen bij mevrouw Murris. Haar man is leraar Frans aan het Zaanlands Lyceum.

meintje vader trouwen stoel

Op 19 juni 1935 treedt ze op het gemeentehuis van Zaandam in het huwelijk met Tinus Rep. Ze is dan 24 jaar, Tinus 31. Als getuigen treden op Tinus' broer Klaas en Meintjes broer Teun. Het huwelijk wordt kerkelijk ingezegend in de gereformeerde kerk in de Stationsstraat door ds. Van Dijk. De bruid draagt een lichtgroen complet, een royale strooien hoed en een bruidsboeket met oranje lampionbloemen.

Ze gaan wonen in een nieuwe buurt in Koog aan de Zaan, de Bloemenwijk: Vioolstraat 7. Daar worden twee kinderen geboren: in 1936 Simon en in 1946 Martin. Een derde zoon, Jelte, wordt in 1940 geboren in het Gemeente-ziekenhuis van Zaandam.

Tinus worstelt zich door de crisisjaren met veel verschillende banen en betrekkingen, van vertegenwoordiger tot hulpagent in zijn woonplaats. Aan het Breedweer begint hij een fabriekje in houtwaren, 'Rekoza' geheten. Aanvankelijk wordt er veel speelgoed gemaakt. Na de oorlog schakelt Tinus over op de fabricage van tabakspijpen.

Sigarenmagazijn Rep

In 1952 verhuist het gezin naar Zaandam, waar Tinus het Sigarenmagazijn Rep begint aan de Meidoornstraat 55. Het wordt een goedlopende zaak met een ruim assortiment. Meintje helpt vaak in de winkel.

meintje gezinXL

In 1955, op een zonnige dag in september, overlijdt Meintje onverwacht in het Sint-Jansziekenhuis na een gal-operatie. Ze is dan 44 jaar.

De vrouwen, die bij haar op zaal 13 liggen, schrijven in een condoleance aan haar man: 'Voor ons was ze een meelevende en vooral lieve medepati├źnte, die op haar stille manier trachtte te helpen waar het haar mogelijk was. Vooral haar rustige overgave na het laatste bezoek van haar predikant, waarbij hij haar Psalm 27 voorlas, trof ons diep. Moge U de kracht vinden om in haar geest verder te leven voor Uw gezin.'

Brief Auke Rozema aan zijn neef Martin Rep over Meintje

 

Waar Meintje woonde

Op zoek naar Meintjes geboortehuis in Echtenerburg

Het huis aan de Dijk in Zaandam